Wednesday, February 18, 2015

Ikan Masak Asam Pedas Melaka

Assalamualaikum. Kali ni nak kongsi resepi ikan masak asam pedas Melaka. Citer lama sebenarnya ni. Cerita pertama kali masak asam pedas seumur hidup. Atas cabaran Cik Puan Harum Manis yang terpaksa bekerja pada hujung minggu dan juga dah bosan nak beli lauk tengahhari kat kedai. 

Pagi-pagi, lepas Cik Puan Harum Manis pergi kerja, surf internet, cari-cari nak masak apa untuk tengahhari. Last-last, terliur nampak gambar ikan asam pedas Melaka. Kebetulan dalam peti sejuk masih ada ikan siakap. Dapatkan info bahan-bahan dari beberapa web, terus bawak Adam dan Iman pi Central Mart dan kedai runcit beli bahan-bahan. Dengan mendukung Iman dan melayan karenah Adam kat kedai, memang letih. Tapi gigihkan diri juga. Tabik spring kepada kaum ibu. Diaorang memang hebat.

Pendekkan cerita, ni la dia resepi ikan Masak Asam Pedas Melaka

Bahan-Bahan
  • 1 ekor ikan lebih kurang 500g - 800g. (Nak sedap ikan merah, sembilang atau mayong. Tapi dalam peti ais ada siakap aje. Hentam aje. Sedap gak. :p)
  • 10 batang bendi muda (nak kurang pun boleh, nak lebih pun boleh. jangan banyak sgt dah. nanti jadi bendi masak asam pedas pulak, bukan ikan masak asam pedas. :p)
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 biji tomato
  • 1 genggam daun kesum
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 1 sudu besar pes asam jawa
  • 1 3/4 senduk nasi cili giling
  • Air secukupnya (600ml - 800ml)
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci kunyit
  • 1/2 inci belacan atau secubit pun dah ok. (Bakar dulu sebelum kisar)
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh jintan manis

Bahan-Bahan Tumis
  • 3 biji bawang merah yang telah dihiris
  • 1 ulas bawang putih yang telah dihiris
  • 1 tangkai daun kari. (ambil daun aje, tangkai jangan masuk sekali.. hehehe)
  • 1/4 sudu teh halba

Oleh sebab jarang memasak dan kurang pandai, terpaksa la 'prepare'kan bahan-bahan dan susun camni ikut turutan. Takut terlupa step. Hahahaha...

1. Potong ikan ikut suka. Kalau besar, potong 4. Kalau sederhana, potong 3 atau 2. Bersihkan dan tos. Bersihkan bendi dan tos, kerat sedikit dikedua-dua belah hujung. Kalau bendi tu panjang, kerat 2. Tomato dikerat 4. Tolak tepi sebab masuk last sekali.

2. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai yang telah diketuk dan bahan-bahan tumis. Gaul rata dan tumis hingga berbau wangi.

3. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar halus. Kacau rata hingga berbau wangi. Kemudian masukkan cili giling. kacau dan masak hingga cili garing dan pecah minyak. Kecilkan api dan kacau selalu.

4. Tambahkan pes asam jawa, kacau hingga rata, masukkan air secukupnya. Lebih kurang 600ml - 800ml. Kacau dan biarkan mendidih. 

5. Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan dan bendi. Kacau perlahan-lahan. Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak hingga bendi lembut, kemudian masukkan tomato. Masak sekejap, dan rasa. Kalau dah ok dan sedap, padamkan api. Siap dah. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih. 

Nampak menyelerakan. Bau pun mengiurkan. Tak sangka berjaya dalam percubaan pertama.


Senang aje rupanya nak masak asam pedas Melaka ni. Tak sangka first try terus menjadi. Memang terharu saya sebab selama ni saya bukannya pandai masak sangat pun. hahahaha...
Boleh la cuba. 

p/s: Boleh lak lupa nak amik gambar dalam pinggan hidang. huhuhu..


0 comments:

Post a Comment