Monday, February 9, 2015

Berlagak Masak Steak Yang Bukan Steak Biasa.. Hahaha..

Assalaamualaikum dan salam sejahtera.


Akhirnya semalam, memberanikan diri untuk kali pertama masak steak, walaupun selalu teringin dan minat dengan steak dan grill ni. Kalau tgk AFC atau Food Network tu, memang terliur dan selalu berangan boleh masak steak yang sedap. Muhammad Adam pulak selalu cabar abahnya yang masak tak sedap (bak kata Adam.. hahahaha) supaya masuk MasterChef (tinggi sungguh impian dia), tu yang mencabarkan juga diri cuba masak steak ni. Hohohoho.. Tapi kesian budak bertuah tu tak dapat makan sebab tertidur kepenatan hingga ke pagi. Kejut pun tak bangun. Takpelah.. Janji abah boleh makan berdua dengan Cik Puan CEO Harum Manis dengan aman. hehehe.. :p

Spicy Yummy Sirloin Steak


Daging lembu
Top Sirloin (lebih kurang 790g @ 1.75lb - boleh makan untuk 2-3 orang)

Bahan-bahan salutan daging 
1 sudu teh 'Black Pepper'
1 sudu teh 'Cayenne Pepper'
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Secubit 'Dried Thyme'
Secubit 'Cumin' 
1/2 sudu teh 'Smoked Paprika'
1/2 sudu teh serbuk koko
Bahan-bahan untuk 'gravy'
1/2 cawan Sos 'Black Pepper'
2 sudu besar 'Worchester Sauce'
1 sudu besar 'Mustard'
1/2 cawan susu cair


Bahan-Bahan. Abaikan lemon dan raspberry jam tu. Lemon tu untuk salad dan
raspberry tu 'gravy' untuk Muhammad Adam

1. Masukkan semua bahan-bahan kering dalam lesung, dan kisar hingga agak halus. Rujuk video Jamie Oliver ni macam mana nak buat.




2. Keringkan daging. Gunakan paper towel. Pastikan daging tu betul-betul kering.
3. Sapu bahan-bahan kering tu pada daging. Salut seluruh permukaan daging.
Steak untuk Cik Puan CEO Harum Manis dan abah yang telah siap disalut.
Steak untuk Muhammad Adam. Bahan-bahan salut daging hanya gula, garam, sedikit black pepper dan serbuk koko.
4. Curahkan sedikit minyak zaitun ke atas daging dan sapu rata ke semua permukaan daging.
5. Pastikan 'frying pan' telah cukup panas, kemudian letak daging yang yang telah siap disalut itu ke atas 'frying pan'.
6. Masak selama 15 minit. Pastikan setiap 1 minit, daging tu diterbalikkan.

Steak Utama dalam frying pan. Ingat, setiap 1 minit, terbalikkan steak tu.
Steak untuk Adam. Masak hanya 10 minit. Sama juga, setiap 1 minit, terbalikkan.
7. Setelah siap masak, angkat dan letak atas pinggan. Nak hidang macam mana, terpulang ikut suka. Saya hiris kepada potongan nipis.
Steak untuk Muhammad Adam dah siap masak. Nampak 'YUMMY' tak? :p
Steak untuk Cik Puan dan abah boleh lak lupa nak ambil gambar. Hahahaha..
Untuk 'Gravy'

1. Gunakan 'frying pan' yang sama masak daging tadi, masukkan sos 'Black Pepper'. 
2. Panaskan dan gaul, kemudian masukkan sos 'Worchester' dan juga 'Mustard'.
3. Gaul hingga sebati. Masukkan pula susu cair.
4. Gaul hingga sebati, dan matikan api. Siap dah 'Gravy'. Terpulang sama ada nak curah atas daging ke, nak masuk dalam mangkuk kecil dan buat 'cecah', ikut suka hati anda.. hehehe...

Siap sudah. Presentation skill masih lemah. hahaha..

Kena berlatih lagi skill presentation dan amik gambar. :p

Siap sudah.. Bolehlah untuk percubaan kali pertama. Resepi asal 2 cubit Thyme dan 2 cubit Cumin, tapi macam kurang sedap. Kuat sgt rasa Thyme dan Cumin. Tu yang modified jadi 1 cubit aje. Kalau tak suka rasa Thyme dan Cumin, boleh buang bahan tu dari resepi. 

Untuk 'Gravy' pun modified gak. Dari 2 sudu besar 'Mustard' jadi 1 sudu besar aje. Macam biasa, kalau tak suka 'Mustard' boleh keluarkan dari resepi.

Selamat mencuba.

p/s: Makan sedap-sedap, kesihatan kena jaga juga. Jom tengok PRODUK KESIHATAN SHAKLEE untuk melengkapkan zat nutrien dalam badan. 


2 comments:

  1. Replies
    1. hahahaha.. biasa2 aje Kak Ina. 1st time try kureng sikit rasanya. Terlebih thyme dan cumin. Pastu dlm gravy terlebih mustard. hahahaha

      Delete